Een blog over tijd. En ja hoor, wat je van een ander vindt moet je ook bij jezelf ontdekken. Dus de tips aan het einde van deze tekst zijn ook aan mij persoonlijk gericht.
Als je altijd maar tijd tekort komt
Ik heb al meer teksten over het thema TIJD geschreven en deze zal zeker niet de laatste zijn in de reeks. Het begrip tijd is váág. Tijd hebben, tijd nemen, tijd kopen, op tijd zijn? Heb je er wel eens bij stil gestaan (=tijd) dat je het begrip tijd voor veel dingen kan inruilen? Terwijl Albert Einstein al beschreef dat tijd zoals wij die beleven niet bestaat.
Met onze beperkte begrip van zaken is de factor tijd voor de meeste zielen niet te begrijpen, terwijl we net doen alsof. We geven er zelfs cursussen time-management over, terwijl niemand ten volle invloed of zeggenschap heeft over onze ervaringen. Maar in onze maatschappij ervaren we ongelofelijk veel tekort aan het tijd. Tijd voor een andere blik erop.
De oorzaak van altijd tijd tekort hebben
Persoonlijk heb ik twee soorten businesses te runnen en nog wat andere zaken waar ik belang aan hecht. Dat alleen al vergt veel tijd (veel, in de zin dat het niet te kwantificeren is, vat je hem?), maar je wil ook aan ontspanning en je partner toekomen. Die balans is lastig te maken en als ondernemer hol je van prioriteit naar andere belangrijke thema’s.
Hoe je dat oplost? Geen idee, daar ben ik ook nog altijd druk mee bezig. Misschien een boek erover lezen of lekker mediteren? Wanneer ik 4 maanden in Thailand duikles geef, heb ik geheel andere zaken aan mijn hoofd en is de balans totaal niet moeilijk. Het lijkt dus meer een kwestie van locatie en omgeving. Oftewel, het systeem waarin je je begeeft.
Zie mijn tips onderaan de blog!
Wat wil ik eigenlijk bereiken met het ontnemen van jouw tijd hier op de website? Oh ja, ik wil je graag meer vertellen over de gevolgen van alsmaar een tekort aan tijd hebben.
Allereerst levert het een boel stress op. Je werkt niet in een ontspannen setting en de gevolgen laten zich vaak raden. Door de stress maak je fouten of doe je ergens langer over, waardoor het resultaat is dat je meer tijd aan de oplossing moet besteden.
Maar dat is jouw wereldje! Wat gebeurt er ondertussen ‘aan de overkant’?
De gevolgen van tijd tekort hebben
Momenteel ondervind ik dagelijks aan den lijve wat gebrek aan tijd met je doet. Mijn handelsonderneming werkt met een hoogseizoen en laagseizoen. Dit heeft als gevolg dat in de drukke tijden de hele keten onder druk staat. Waar merk ik dat aan?
Vertegenwoordigers hebben nauwelijks of geen ruimte (tijd?) mij te woord te staan voor vragen of offertes. Adviseurs komen afspraken niet na of reageren geheel niet meer. Transporteurs maken fouten en de klanten lopen dus vertraging op. De hele keten is eigenlijk f*cked up door een gebrek aan tijd. En ik doe daar lekker aan mee.
Dat gevoel om in gebreke te blijven is niet fijn. Sterker nog, ik durf te wedden dat het een grote impact heeft op ons welbevinden. Maar mijn ervaring is dat ik voornamelijk mijn eigen straatje schoon wil vegen om meer tijd en ruimte te ervaren… Ohhhh de illusie! In de haast lijk ik alles goed te doen en als ik ergens niet aan toekom is dat absoluut niet ten nadele van de ander…. yeah right.
De ander teleurstellen
Herken je jezelf in de ervaringen hiervoor beschreven? Dan doe jij een ander te kort. Dus niet alleen jezelf, maar ook degene waarmee je een afspraak hebt. Of je stelt de ontvanger van jouw input teleur en schop je zijn/haar hele planning overhoop. En dan heb ik het nog niet eens over de implicaties van je relaties in de privésfeer. Maar daar gaat het hier op een website over ondernemerschap meestal ook niet over.
Het beseffen van het feit dat je een ander te kort doet of teleurstelt is een opening naar veranderingen. Hoe sneller je gaat inzien dat het voor de ontvanger vervelend is dat jij geen tijd, ruimte, prioriteit of wat dan ook kan maken, zal je proberen de zaken voortaan anders te organiseren.
Want hoewel we geen invloed of begrip van tijd hebben, je kan wel degelijk keuzes maken die voor zowel jou als de ander prettiger zijn.
Tips voor een betere balans in je tijdsbesef
1. Vergeet een cursus time-management
Hoewel een cursus over het indelen van tijd nuttig lijkt is het in de dop vergelijkbaar met een cursus beleggen als je diep in de schulden zit. De kennis en vaardigheden die je in een dergelijk traject leert zijn wellicht op de korte termijn handig, maar ze lossen niet het onderliggende probleem op. Chronisch tijdgebrek (net als een tekort aan geld of klanten) gaat niet weg met een ander handelingspatroon.
Je zal dieper moeten graven in jouw systeem om de werkelijke oorzaak te achterhalen.
2. Beloof niet wat je niet waar kan maken
Zit jij ook al zo vaak te wachten op dat mailtje van je collega of leverancier? Die informatie die je hard nodig hebt om jouw taken weer op te kunnen pakken? Hoe zou het voor je zijn geweest als je wist dat het 2 dagen later komt, maar dat het er dan ook écht is? Lekker toch?
Probeer ALTIJD om een belofte te doen die je qua tijd kan nakomen.
3. Leg je prioriteit eens bij de ander neer
Gevoelsmatig (want ik kan het niet bewijzen) kom ik vaak op de tweede plaats bij de ander. Wanneer een afspraak niet wordt nagekomen, is er vaak het excuus dat er te weinig tijd was. Maar dit is een kwestie van prioriteit en planning. Zolang er geen urgente zaken of persoonlijke omstandigheden van toepassing zijn heb je de mogelijkheid om de ontvanger van jouw werk voorop te stellen.
Zo probeer ik altijd de telefoon op te nemen als het sociaal toegestaan is en maak ik de afspraak terug te bellen wanneer ik echt andere prioriteiten heb op dat moment. In andere gevallen tracht ik echt tijd te maken voor mijn gesprekspartner. In zo’n situatie krijg je dat ook vaak in een feedback terug. Mensen ervaren dit als prettig en het nodigt uit vaker zaken met je te doen.
Tot slot
We zullen in onze maatschappij, met al onze verwachtingen en mogelijkheden, altijd een chronisch tekort aan tijd ervaren. Althans, als je midden in het leven staat. Doe geen poging dit tekort te ontwijken, want dat alleen al kost te veel tijd. Stel je prioriteiten en leer van je ervaringen.
Bedenk bij elke belofte en actie wat het voor jou impliceert en wat het voor de ander voor gevolgen heeft. In het begin kost dit een minuut, maar al snel besef je in een split second wat voor jou de beste keuze is.