Menu Sluiten

Als geld jouw geluk in de weg staat

minder geld in leven

Alles draait om geld verdienen in onze maatschappij. Je hebt het of je hebt het niet. En als je het hebt, dan kan je het weer verliezen. En wanneer is genoeg genoeg?

Hoe geld jouw geluk kan verzieken

Waarom worstelen we zo met geld? Waarom vraagt iedereen bij een nieuw businessplan of het wel financieel levensvatbaar is? En is het daarom per definitie geen goed plan als het niet haalbaar is? En waarom wordt succes zo vaak afgemeten aan omzet en winst? Omdat zelfs al op de basisschool cijfertjes worden uitgereikt als norm voor succes. En die vertalen wij als volwassenen keurig om naar geld en winstcijfers.

Onttrekken aan deze gedachten gaat je niet lukken. Of je moet als een monnik gaan leven in een klooster in Nepal, dan zul je er geen last meer van hebben. Maar zou er dan toch geen shortcut zijn naar geluk? Een methode waarbij geld een minder grote rol speelt?

Geld minder belangrijk maken in je leven

Een paar jaar geleden ontdekte ik een mechanisme welke ik zelf in stand hield. Zonder het ingewikkeld te willen maken zal ik het als volgt beschrijven:

Door mijn business te draaien verdiende ik geld, meer dan voldoende zelfs. Dit geld gaf ik niet uit, want ik vond het belangrijk een vermogen op te bouwen. Dit vermogen had geen duidelijk doel, alleen meende ik dat het niet groot genoeg kon zijn. Elke vermeerdering ervan voelde oké en belangrijk. Ik had hier mijn leven zo op ingericht.

Zo’n drie jaar geleden (ergens in 2016) kreeg ik een besef dat dit een zinloze weg was. Dat ik wel vermogen aan het opbouwen was, maar dat er geen enkel concreet doel aan ten grondslag lag. Dat ik eigenlijk als een kip zonder kop aan het werken was, op een manier die niet meer bij me paste.

Hoe heb ik dit kunnen ombuigen? Door te kijken naar wat ik écht met mijn leven en talenten wilde doen, wat ik wilde ervaren. En vervolgens ben ik dat gaan doen. Voorbeeld? Locatie onafhankelijk kunnen werken. Nu blijkt dat ik daar al dit geld niet eens voor nodig heb.

Weg met die cijfertjes en omwegen naar geluk

Ik verdien nu minder, maar doe wél wat bij mij past, waar ik meer gelukkig van word. Wat heb ik in essentie voor elkaar gekregen? Geld minder belangrijk maken in mijn leven. Ik doe meer dingen die ik leuk vind en minder dingen die ik niet leuk vind (werken puur om vermogen op te bouwen bijvoorbeeld).

Ik was dus mijn tijd en energie aan het gebruiken om iets op te laden, mijn bankrekening als een accu aan het laden. Wat ik vervolgens met de energie in de accu ging doen wist ik nog niet. Maar ik heb het altijd zo geleerd, dus dan zal het wel kloppen, niet?

Nu heb ik meer focus op het direct realiseren van datgene wat mij geluk brengt. Je verbindt zo jouw tijd en energie met je levensdoel en je hebt geen omweg meer nodig.

Geld in de juiste proporties in jouw leven

Hoe heeft dat dan concreet voor mij wat veranderd? Ik begeleid ondernemers één op één naar een ander perspectief op hun bedrijf, ik organiseer mijn eerste duikreis voor ondernemers en reis meer dan ooit te voren.

Maar nu genoeg over mij, ik schrijf dit tenslotte voor jou. Wat heb jij als lezer aan al deze informatie?

Ontdek jouw kortste weg naar jouw geluk, de kortste weg waar jouw echte succes is te behalen. Vergeet niet de financiën en andere belangrijke zaken, maar laat het jouw succes en geluk niet in de weg staan. Door de rol van GELD groter te maken dan het in werkelijkheid is ben je een onzinnig spel aan het spelen met jezelf. Volop gesteund door alle meningen in jouw omgeving en bewezen door onze maatschappij.

3 tips voor …?

Ik ga jou hier niet vertellen wat werkt en wat niet werkt. Zelf heb ik namelijk mogen ervaren dat elk pad anders loopt en dat je er met een paar tips niet gaat komen. Maar wat dan wel?

Er is geen vastgelegde route die je kan bewandelen. ‘If this than that’ gaat voor jou niet op, je weet namelijk niet waar je uit gaat komen in dit traject. Dat is het mooie en dat is het enge er aan. Maar de rol van geld een kleinere rol in jouw leven laten spelen brengt jou wél de shortcut naar meer geluk.

Met minder moeite, meer speelsheid, domweg wat gelukkiger zijn. Wie wil dat nou niet?

De meeste mensen gaan deze weg lopen na het krijgen van een burn-out of andere waarschuwing. Het overlijden van een dierbare is ook zo’n moment. Maar jij hoeft hier niet op te wachten! Je kan namelijk elke dag beginnen aan de route naar meer geluk, meer speelsheid en minder drama in je leven. Zolang je dat f%cking geld maar minder impact laat hebben.

Over de schrijver