Menu Sluiten

Heden en toekomst door Mark Manson – 3 tips

quantum computer

Mark Manson is voor mij 1 van de betere schrijvers van de laatste jaren. Zijn boek ‘The Subtle Art Of Not Giving A Fuck‘ is werkelijk briljant en sluit absoluut aan bij het gedachtegoed van Zwarebotten.nl

Waarom het volgens Mark Manson momenteel zo goed gaat

Iedere maandag stuurt Mark Manson een nieuwsbrief rond met interessante thema’s. Normaal gaat het over gedragingen van mensen en skip ik er redelijk snel doorheen. Maar nu bleef mijn blik en aandacht wat langer hangen. Waarom?

Hij schrijft het fenomeen dat het momenteel goed gaat met de wereld. Terwijl ik juist van mening ben dat de wereld er alleen maar op achteruit gaat. Maar aangezien ik niet in mijn wereldje wil blijven hangen lees ik dus juist met meer aandacht die teksten waarvan de inhoud recht tegen mijn overtuigingen in gaat.

4 monumentale doorbraken voor de mensheid, volgens Mark Manson

  1. In het zonnigste deel op aarde is de prijs voor elektriciteit opgewekt door zonne-energie lager dan opgewekte energie met fossiele brandstoffen. Als deze trend zich doortrekt zit iedereen binnen de kortste keren aangesloten op een duurzaam netwerk van stroom.
  2. Door het injecteren van gemodificeerde cellen worden zenuwbanen van het gezichtsvermogen verjongd. Dat is een werkelijke doorbraak.
  3. China heeft een ‘photon-based’ quantum computer ontwikkeld. De snelheid waarmee deze computer andere supercomputers verslaat is nog niet geheel duidelijk, maar voor de wetenschap is het een baanbrekende prestatie.
  4. SpaceX stuurt mensen de ruimte in voor een fractie van de originele kosten van NASA. Met een reductie van 96% in de kosten zijn grenzen verlegd voor ruimtetoerisme en andere toepassingen.

 

Mark Manson

Everything is F*cked: A Book About Hope door Mark Manson

In zijn meest recente boek Everything is F*cked (die ik minder kon waarderen dan The Subtle Art) schrijft hij nog een waarschuwing, eigenlijk een beetje in contrast met de positieve geluiden van hierboven.

In zijn boek omschrijft hij religies als door de mensheid onbegrepen geloofssystemen, door de mensen ooit zelf gemaakt.

Artificial Intelligence (AI) is nog maar pas op stoom gekomen in de ontwikkeling. De schrijver waarschuwt dan ook voor een herhaling van de geschiedenis. Wanneer AI zich in dit tempo blijft ontwikkelen gaat het al snel het bevattingsvermogen van de mensheid te boven. Dan is er geen uitknop meer en gaan we AI zien als een nieuw soort religie en plaatsen we, wederom, een door onszelf gemaakt geloofssysteem boven de mensheid.

Tips om zelf na te blijven denken in deze tijd

Ik kreeg zelf ooit de vraag ingegeven over 3D-printers. Stel dat een 3D-printer zichzelf kan printen als kopie? En die printers kunnen zichzelf dan weer klonen? Dan komt er een moment dat de printers in de meerderheid zijn en de mensen de baas gaat worden. Of stel dat er al een systeem is die alle informatie die de mensen tot zich nemen reeds manipuleren?

  1. Het is ongelofelijk belangrijk jezelf dit soort vragen te stellen, of hierover te lezen en te praten. Het kan letterlijk levensbedreigend zijn om alles maar voor zoete koek aan te nemen, van welke bron dan ook.
  2. Alles wat je leest en ervaart komt van de mens zelf. Ook de bedreigingen voor de aarde en de mensheid zijn door onszelf geïnitieerd. Er is geen andere bron dan de mens op aarde en we zijn dus zelf onze grootste bedreiging. Pas als je deze gedachte kan erkennen ben je in staat om substantieel bij te dragen aan een betere wereld.
  3. Blijf in ontwikkeling en beweging. Jij hoeft de aarde niet te redden, dat gaat je namelijk niet lukken in je eentje. Maar wees het voorbeeld voor jouw omgeving en doe wat je kan. Meer wordt er niet van je gevraagd.

Over de schrijver