Menu Sluiten

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen?

beginnen beleggen

Als je overweegt om aandelen te kopen of te gaan beleggen, vraag je je wellicht af of dit wel het geschikte moment is om dat te doen. Misschien heb je wel je oor te luister gelegd bij een collega waarvan je weet dat hij al jaren actief is op de beurs en door zijn ervaring en de soms onbegrijpelijke woorden die hij te pas en te onpas gebruikt, kun je gaan denken dat die collega zo onderhand een deskundige is op dit gebied.
Laat me je eerst geruststellen dat diegene, of het nu een collega is of een goede vriend of zelfs familielid, lang niet zo deskundig is als jij denkt. Het vakjargon van de beurs heeft hij of zij ook moeten leren en niemand, ook niet de echte specialisten in dit vak die hun dagelijks brood verdienen met alles wat met aandelen te maken heeft, kunnen voorspellen of aandelenkoersen gaan stijgen of juist dalen.

Er bestaat niet zoiets als hèt juiste instapmoment

Het kan dus zijn dat je graag wilt beginnen met beleggen, maar je twijfelt of dit wel de juiste tijd ervoor is. Bedenk je dan goed dat één van de stelregels van beleggen is, dat er niet zoiets bestaat als het perfecte instapmoment. Zelfs niet een goed of redelijk moment.
Want het is niets anders dan een lange termijn investering. En bij lange termijn investeringen geldt juist: hoe eerder je instapt, hoe beter.
Vraag maar eens aan zoveel mogelijk mensen waarvan je weet dat ze actief zijn op de beurs wat het juiste instapmoment is en vergelijk hun antwoorden maar eens met elkaar. Je hoeft er niet van op te kijken als je zeer uiteenlopende antwoorden te horen krijgt.

Instappen bij een lage koers

De een zal zeggen dat je moet wachten tot de koersen wat lager staan, terwijl de ander juist zegt dat je moet instappen als de koersen hoog zijn.
De achterliggende gedachte bij instappen wanneer de koers laag is, is dat die alleen nog maar kan stijgen in de toekomst. Mensen die van deze tactiek een voorstander zijn, zullen je afraden in te stappen wanneer de aandelenkoersen hoog staan. Want evenredig aan hun gedachtegang dat lage koersen vanzelfsprekend gaan stijgen, gaan zij er derhalve vanuit dat hoge koersen vanzelfsprekend zullen kelderen.

Instappen bij een hoge koers

Wat al een teken aan de wand is om er van uit te mogen gaan dat de huidige stand van de aandelenkoersen geen enkele belemmering vormt om te beginnen met aandelenhandel, is wel het feit dat er naast zelfverklaarde beursgoeroes die je gevraagd of ongevraagd adviseren om alleen te beginnen bij lage koersen, er net zoveel zogenaamde deskundigen zijn die er juist prat om gaan om alleen te starten bij juist hoge koersen.
Zij handelen en denken vanuit de visie gelijk aan “never change a winning team.”
Een bedrijf dat beursgenoteerd is en al een paar jaar lekker op dreef is en veel winst maakt, zal zijn verkregen expertise en winstgevende capaciteiten nu niet meer uit handen geven en ervoor zorgen dat de stijgende lijn zich zal blijven voortzetten.
Je zal merken dat de voorstanders van “hoog instappen” juist afraden om te beginnen met aandelen kopen bij lage koersen, omdat volgens hun visie deze ook laag zullen blijven.

Nu beginnen is later profiteren

Voor beide visies geldt dat koersen zich niet laten voorspellen. De winstgevendheid doet zich namelijk bij beide theorieën voor. Als je belegt, doe je een lange termijn investering. En elke aandeelhouder heeft wel eens een periode van storm op de markt meegemaakt. Het enige wat je moet doen, is je dan niet teveel zorgen maken. Schommelingen horen erbij. En na regen komt zonneschijn. Daarom is het juiste instapmoment het moment wanneer je zelf hiermee wil beginnen.

Over de schrijver