In 2017 verscheen het boek ‘Mijn leven in de wildernis’ van Miriam Lancewood. Een bijzonder ongewoon verhaal over een jonge vrouw.
Samenvatting boek
In Mijn leven in de wildernis vertelt de Nederlandse Miriam Lancewood over haar leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. In 2010 verruilde ze de Achterhoek voor een leven ver van de bewoonde wereld. Samen met haar man Peter leeft ze zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In het televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld zocht Floortje Dessing het echtpaar op. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk.
Recensie door Maurice van den Heuvel
Absoluut een inspirerend verhaal. Ik heb het uitgelezen in enkele dagen, maar betrapte me er wel op dat ik tegen het einde delen sneller heb doorgebladerd. Je komt vaak uit op het feit dat ze ‘op een dag een lange wandeling gaan maken’. Na de 10e keer ken je die stukken wel.
Het gemis aan comfort wordt heel goed omschreven. Zo goed dat ik als comfortzoeker niet snel een dergelijk leven zal gaan leiden. Het bewondert mij hoe ze in staat zijn te overleven in primitieve omstandigheden.
Terug naar de maatschappij
Ze hebben het wel vaak over een apocalypse en dat zij dan kunnen overleven. Ze hebben er zelfs een speciale hut voor gebouwd om zich terug te kunnen trekken.
Ook vind ik het boek enigszins belerend naar de mensen die wel ‘gewoon’ een functie in de maatschappij verkiezen. Alsof elke baan een vorm van slavernij is. Hiermee plaatsen ze zich wat mij betreft een beetje boven andere mensen. En dat vind ik niet terecht. Ze maken namelijk dankbaar gebruik van de voorzieningen die worden geboden.
Elke paar weken halen ze voedsel uit de supermarkt en enkele keren nemen ze een helikopter om zich te verplaatsen. Ik zou het specialer hebben gevonden als ze echt volledig zelfvoorzienend zouden leven. Nu ervaar ik de kritiek op de maatschappij lichtelijk als wel Nemen, maar niet Geven. Geen idee in welke vorm, maar ze zouden wellicht meer terug kunnen geven aan de maatschappij.
Floortje naar het einde van de wereld
Ik raad je aan om na het lezen van het boek ook de aflevering in de serie Floortje naar het einde van de wereld met Floortje Dessing te kijken.
Floortje volgt Miriam en Peter Lancewood op hun trail over het gehele eiland. Heel leuk, want alles komt plotseling tot leven op je scherm. Je kan de aflevering via NPOStart vinden.
Wel of niet lezen?
Zeker lezen! Het is een buitengewoon verhaal en het blijft boeiend, ook al heb ik wel wat kritiek op de snelheid, herhaling en enigszins eenvoudige vorm van vertellen. Dit boek gaat over het zoeken naar de ultieme vorm van vrijheid. Iedereen die aan vrijheid denkt kan hier veel kennis en ervaring opdoen van een paar voortrekkers in de wereld.
Mijn vriendin zag enkele scenes in het interview met Floortje en het leek haar dat Miriam een beetje high was. Daarmee wordt aangetoond dat je state of mind bijzonder verandert in een dergelijke omgeving. Miriam sprankelt en ziet er oprecht gelukkig uit.
Je kan het boek bestellen via bol.com. Als je meer over Miriam wilt lezen dan kan je haar website bezoeken.
De opmerking dat Miriam en Peter belerend overkomen en zich boven andere mensen plaatsen, vind ik niet terecht.
Het zijn in het boek juist de mensen zelf die in een 9 tot 5 baan zitten die hun verlangen uit spreken om zo te leven als hun.
Miriam en Peter zijn een relaxed stel die met allerlei mensen prima kunnen opschieten en niet snel hun oordeel klaar hebben.
Ik denk niet dat we helemaal hetzelfde bedoelen. Het is al een tijd geleden dat ik het boek heb gelezen en weet niet meer exact hoe en wat, maar ik herinner me dat ik de nuancering mis in dit stuk van het verhaal.
Ik zal ook niet beweren dat ze niet relaxed zijn, want ik heb ze persoonlijk niet ontmoet. Maar ik geef de recensie vanuit het standpunt hoe ik het boek heb ervaren en het is mooi dat dat voor jou anders is geweest.