Menu Sluiten

Ik laat de piketpaaltjes lekker staan dit jaar

piketpaaltjes

Corona, Covid-19, crisis, pandemie. Noem hoe je het wilt. Maar het heeft veel veranderd. Voor jou en voor mij. Maar toch niet alles!

In oktober is het voor mij ieder jaar een moment om de balans op te maken. De afronding van het seizoen is dan achter de rug en de leegte van de winter in aantocht. Normaal gesproken voor mij de tijd om een ticket naar warmere oorden te boeken, maar dit jaar staat er toch meer interne contemplatie te wachten. Hoe pak ik dit aan en wat is het resultaat?

Opschalen of consolideren in de business?

Vroeger deed ik altijd mij best om op LinkedIn een hoog bereik te halen met een post. Daar dacht ik dan lang over na en probeerde me te houden aan de ‘gouden regels’. Toegegeven, soms lukte het wel aardig, maar de beste resultaten bereik je toch wanneer je een vraag-gerelateerde post uitbrengt. En als je dan als onderwerp ‘coaching of consultancy’ aanhoudt is je zichtbaarheid gegarandeerd. Maar goed, ik had dus in een bericht gevraagd om (betaalde) hulp.

Ook dit jaar liep ik namelijk met mijn zwembaden business tegen alle grenzen aan die ik ooit heb opgeworpen. Door de explosieve vraag en tegenvallende productie in de markt stond vanaf maart alles gigantisch onder druk. Zelfs nu zijn de laatste orders volgens afspraak bij de klant krijgen een behoorlijke uitdaging. 2020 gaat bij mij de boeken in als; belabberde voorraad, hoge werkdruk en torenhoge verwachtingen. Kortom, een jaar om snel weer te vergeten wat mij betreft in het kader van performances.

En wanneer je dan weer meer tijd krijgt ga je nadenken over hoe je je bedrijf hebt ingericht. En hoe je de dingen makkelijker en vooral beter voor de klant kan regelen. Maar daarbij wil ik natuurlijk niet aan mijn eigen ondernemersvisie tornen. Maar hoe doe je dat?

Inschakelen van een mentor

Onverwacht reageerde een oude kennis van me op het eerder genoemde LinkedIn bericht. En aangezien ik deze kennis als ondernemer hoog heb zitten was een afspraak snel geregeld. Overigens heb ik nog meer oriƫnterende gesprekken gevoerd met absoluut prettige coaches, maar mijn keuze stond al snel vast.

Vooraf bepaalde ik al dat ik een ervaren ondernemer als sparringpartner wil hebben. Te vaak zie ik ondernemerscoaches zich aanbieden, maar hun biografie geeft dan bar weinig praktijkervaring aan, of ze hebben tig jaar ervaring als accountmanager bij een bank. Kijk, ik wil dan ook graag iemand die met zijn of haar poten in de klei heeft gestaan. Iemand de meer jaren als ondernemer heeft gewerkt, die transities heeft ondergaan of een bedrijf eigenhandig heeft opgebouwd. Die ervaring is namelijk onbetaalbaar en door iemand niet aan te leren. Die ervaring bouw je gewoon op door uren te draaien.

En ik zocht een mentor en geen coach. Gewoon iemand die met me meekijkt en ongezouten een mening geeft. Niet iemand die volgens een programma of een specifieke methode zou werken.

Alles opnieuw durven aankijken in je bedrijf

Mijn vraag was helder en kort. ‘Hoe kan ik mijn bedrijf opschalen binnen mijn kernwaarden als ondernemer’? In ons eerste gesprek gaf ik direct alle grenzen aan van waaruit ik wil ondernemen. Dat betekent: geen personeel, geen voorraad en geen fysieke locatie. Mijn business wil ik graag gestroomlijnd houden en voor zover mogelijk uitvoerbaar vanuit elke plek op aarde.

Nu geeft dat als leverancier van zwembaden met grote pallets en specifiek maatwerk de nodige uitdagingen. En nog slechter gesteld: het belemmert me sterk in mijn omzet. In enkele maanden bereik ik bij lange na niet het potentieel door de afhankelijkheid die ontstaat bij een door mij gekozen inkoopmethode. Dus raak je gefrustreerd en neem je jezelf voor om het volgend jaar anders te doen. En omdat je als ondernemer vooruit kijkt ga je vanzelf deze processen nader onder de loep nemen.

Aldus kwam ik bij mijn mentor om de zaken eens scherp onder de loep te nemen. Bijzonder om eens aan de andere kant van de lijn te staan, aangezien ik normaal de vragen stel aan andere ondernemers.

Piketpaaltjes kan je nooit stevig terugplaatsen

Heb jij ooit een paaltje uit de grond gehaald en geprobeerd terug te zetten? Dat gaat niet. Ja, je kan hem terug in de grond stoppen, maar stevig wordt het nooit meer.

In onze eerste sessie hebben we mijn kernwaarden en overtuigingen uitgebreid besproken. Vooraf nam ik me voor om open in het gesprek te stappen en met open vizier antwoord te geven. Personeel, voorraad, ‘pandje kopen’… alles is voorbij gekomen. Deze mentor is echt een ervaren rot in het vak en kent veel branches van binnen en van buiten. De tips die hij me aangaf zijn dan ook waardevol. Maar toch… ik ga het niet doen. Nog een paar jaar ‘vlammen’ en dan verkopen? Alles schaalbaar maken om meer geld te verdienen? Aan mij laat ik het voorbij gaan.

Dus ondanks de kansen en potentie ga ik mijn kernwaarden als ondernemer niet weerleggen. Maar klopt dat wel helemaal? Zoals eerder gemeld kan dat niet. Als je een paaltje uit de grond haalt kan je hem niet meer terugplaatsen. Heb je dan een nieuwe grens nodig? Dan zal je hem opnieuw, maar op een andere plek moeten ingraven. En als je dan toch een nieuwe plaats moet bepalen kan je er maar beter nog een keer goed over nadenken.

Over de schrijver