Menu Sluiten

Recensie: Profit First van Mike Michalowicz

profit first

Femke Hogema las het boek van Mikchael Michalowicz en ze was direct verkocht. Ze boekte een ticket naar de Verenigde Staten en ontmoette de schrijver en bedenker van Profit First, een eenvoudig systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money-making machine.

Met haar enthousiasme heeft ze dit systeem naar Nederland gehaald en het boek laten vertalen naar het Nederlands. Niet alleen heeft dit voor Femke Hogema goed uitgepakt voor haar bekendheid, maar het heeft ook talrijke ondernemers inmiddels een transformatie in ondernemerschap laten maken.

Het systeem van Profit First

Profit First is voor mij een revolutionair systeem. Het zet het traditionele denken van ondernemers en accountants echt op zijn kop. Wat maakt dit systeem anders?

Met Profit First moet je als ondernemer met de billen bloot. De voor jou belangrijke cijfers van de onderneming worden direct transparant. Er is dus geen ontkomen meer aan om naar de effectiviteit van je bedrijf te kijken.

Het voordeel is dan ook evident. Je kan niet anders dan direct actie ondernemen. Maar wat is de werkelijke kracht van dit systeem? Een voorbeeld uit het boek maakt dit herkenbaar: een volle tube tandpasta gaat snel leeg, maar zodra de tube leger raakt, doe je er langer mee. Oftewel, je gaat bewuster om met de beschikbare middelen.

Hoe werkt Profit First?

In het kort? Je neemt als ondernemer eerst de winst en daarna ga je de rekeningen betalen? Is het echt zo simpel? Ja en nee.

Ja, je boekt 2x per maand een bedrag over naar een andere bankrekening en dat bedrag laat je daar staan. Daarnaast open je nog een paar andere bankrekeningen en volgens een opgegeven formule ga je geld overboeken naar deze rekeningen. Wat is dan de kracht van het systeem?

Mike Michalowicz maakt gebruik van het principe dat je de beschikbare middelen ook echt gebruikt. Als je een salarisverhoging krijgt van € 150,00 per maand gaat dit waarschijnlijk elke maand op. Dit is mens eigen. Maar zou je die € 150,00 direct op een spaarrekening plaatsen, dan leef je ook gewoon door en merk je er niets van. Maar na 12 maanden heb je wel € 1.800,00 gespaard.

Als je dus minder geld hebt om te spenderen in je onderneming, dan ga je zuiniger leven en hou je meer over. Zo simpel is het dus.

Verantwoordelijk en transparant ondernemen

Profit First werkt eenvoudig en altijd. Het maakt namelijk gebruik van enkele universele principes. Ook voor jou?

Dat hangt ervan af. De schrijver daagt je uit om direct een bankrekening ‘Winst’ te openen en 1% van je omzet over te boeken. Niet morgen, maar NÚ! En daar zit hem de kneep. Je moet echt een paar stappen nemen en enkele analyses doen voor je ermee kan beginnen. Het is geen boekhoudkundig trucje, maar dat maakt het dus ook zo waardevol.

Het is confronterend om zo naar je bedrijf en de cijfers te kijken. Dit komt niet echt aan bod in het boek, maar ik vind dat een extra waardevolle bijkomstigheid. Een accountant kan de cijfers niet mooier maken dan ze zijn. Maar heb je de ballen om deze stappen te doorlopen, dan levert het je echt wat op. Duidelijkheid, rust en regelmaat. Want je zal enkele handelingen steeds moeten blijven herhalen om het beste resultaat te bereiken.

Wat heb ik aan het boek gehad?

Ik heb het boek in minder dan twee dagen uitgelezen. Het leest makkelijk en voor een ervaren ondernemer als ik is de materie eenvoudig te bevatten.

Heb ik Profit First dan direct toegepast? Niet helemaal.

Ik onderschrijf voor 100% de werking van Profit First. Wie onderneemt met de beschikbare middelen (omzet minus de vooraf geclaimde winst!) zal ook minder spenderen en andere keuzes maken. Maar ik run vanaf dag 1 al mijn bedrijf vanuit dit principe. Het enige verschil is dat ik maar 1 bankrekening had. Dus hoe heb ik het aangepakt?

Met dank aan Knab (zij ondersteunen Profit First denk ik) heb ik 2 extra rekeningen geopend. Een heb ik ‘Winst’ genoemd en een met het label ‘Garanties’. Ik heb namelijk in een ander bedrijf van mij langlopende verplichtingen naar klanten toe. Maar aangezien de behoefte niet vooraf te bepalen is heb ik nu een aparte rekening waarop ik een percentage van de omzet reserveer voor deze garantie afwikkelingen.

Vervolgens maak ik volgens een vaste formule een deel van de omzet over naar de ‘winstrekening’. En het is echt inspirerend om dit saldo steeds te zien groeien. Daar kan een grootboek regel op je V&W overzicht echt niet tegenop.

Waarom het boek Profit First van Mike Michalowicz lezen?

boek profit first femke hogemaHet is een revolutionaire kijk op ondernemen. Het transformeert de manier waarop je zaken doet. Het boek leest eenvoudig en als ondernemer moet je echt begrip van de materie kunnen vergaren.

Maak jij alsmaar geen winst met je bedrijf? Kan je er niet van leven en heb je geen zicht op een financieel makkelijkere toekomst? Dan kan dit boek wel eens de grote ommezwaai voor jou worden.

Je kan het boek bestellen via bol.com.

Over de schrijver