Menu Sluiten

Boek: Siddhartha van Herman Hesse – wat kan jij ervan leren?

boekrecensie siddhartha herman hesse 1024x267 1

Soms loop je tegen een boek aan waarvan je denkt: WOW! Het boek Siddhartha van Herman Hesse is er zo een.

boek siddhartha herman hesseSiddhartha en Gautama Boeddha

Siddhartha gaat over een man die opgroeit in de tijd van Gautama Boeddha, de spirituele leider en grondlegger van het boeddhisme. In het Sanskriet betekent zijn naam letterlijk: ‘Hij die de zin van het bestaan heeft gevonden’.

Siddhartha gaat op pelgrimstocht om verlichting te bereiken. Uiteraard gaat dit met de nodige obstructies en afleidingen gepaard. Hij ontmoet Boeddha en verliest zijn beste vriend aan hem. Govinda sluit zich aan bij Boeddha en zijn gevolg. Dit voelt voor Siddhartha niet goed en hij heeft een fenomenaal gesprek met de spirituele leider.

Afleiding om verlichting te bereiken

Uiteraard ontmoet Siddhartha de nodige mensen om zich van zijn pad af te houden. Hij krijgt een relatie met Kamala, een prachtige vrouw, die hem de kunst van het liefhebben bijbrengt. Dit heeft echter ook een prijs. Hij ontwikkelt zich tot zakenman, maar na vele jaren pakt dit niet gunstig voor hem uit.

Hij vlucht weg naar zijn oude kameraad bij de rivier en leeft een leven van eenvoud. Daar ontmoet hij ook zijn voor hem nog onbekende zoon en zijn oude vriend Govinda

Uiteindelijk vindt hij verlichting bij de rivier-die-alles-vertelt, als je maar weet hoe je moet luisteren.

Waarom Siddharta van Herman Hesse lezen?

Net als De Alchemist van Paulo Coelho verhaalt dit boek een belangrijke boodschap. Namelijk dat wij mensen meer zijn dan de zoektocht naar geld, macht en materialisme. Maar ook dat het je begeven op een levenslange spirituele zoektocht zinloos is.

Hoewel geschreven in 1922 is het verhaal zijn tijd nog steeds vooruit. De wijsheden gaan verder dan het voorstellingsvermogen van de moderne mens. Het boek heeft dan ook geen enkele waarde in de tijd verloren.

Wat kan je leren van dit boek?

Herman Hesse overdondert je met inzichten en ervaringen in dit boek. Je wilt eigenlijk alles onderstrepen en nooit meer vergeten. Hij biedt je een ander perspectief op bezit, macht en leven aan.

Helaas zal je 90% van het boek weer vergeten. Maar dat gaat met het meeste inspirerende zo. Het tilt je op en je landt vanzelf weer op aarde. Maar toch is de 10% die blijft hangen ontzettend waardevol. En als je het opnieuw leest gaat het weer een stuk dieper.

Waarom raad ik jou dit boek aan?

Ik heb dit boek een aantal jaar geleden op aanraden van mijn huisarts gelezen in een behoorlijk depressieve periode. Ik vond het mooi, maar de boodschap drong niet echt door.

In maart 2019 kwam de titel ‘bij toeval’ weer naar voren op mijn ereader. Nu pas besef ik hoe belangrijk dit verhaal en de boodschap is. Elk inzicht kwam binnen en gaf me meer inspiratie dan ooit tevoren.

Ga jij ook deze inspiratie krijgen hiervan? Ik hoop het voor je. Als je de zin van het bestaan zoekt is dit boek een must voor je.

Wat kan je leren van Siddhartha?

De belangrijkste boodschap voor mij is wel: bewandel je eigen pad. Zelfs Boeddha kan hem niet genoeg inspireren en Siddhartha blijft zoeken naar de zin van het bestaan, tot hij het gevonden heeft.

Hij leeft als een Samana, een ascetisch bestaan, en hij vindt in een eenvoudige veerman (Vasudeva) zijn spirituele gids. Maar altijd heeft hij zijn eigen keuzes gemaakt en de verantwoordelijkheid genomen over zijn keuzes. Daarnaast heeft hij mensen die hij ontmoette geïnspireerd ook hun eigen pad te lopen.

Moderne Siddharta worden? Drie tips

Boeddha leeft niet meer. Er zijn genoeg andere spirituele leiders opgestaan. Maar jij kan een moderne Siddhartha zijn. Je hebt geen religie of dogma nodig om de zin van het bestaan te ontdekken. Als jij je eigen pad gaat lopen kom je vanzelf op de levenslessen uit die je nodig hebt. Je hebt als ondernemer de uitgelezen kans om dit in de praktijk te brengen. En daarbij loop je voorop om anderen ter inspiratie te zijn. Zo kan jij ook een moderne Siddhartha worden.

  1. Focus je op GELD! En nee, niet in de zin van zoveel mogelijk geld verdienen, maar ervaar en onderzoek wat het thema geld met je doet. Als ondernemer heb jij omzet en winst op je vizier staan. Maar een vizier is ook een tunnel en deze zorgt ervoor dat je in een tunnelvisie terecht komt. Er is meer te ontdekken als ondernemer en dit boek inspireert jou daar toe.
  2. Loop je eigen weg. Siddartha ging zijn eigen weg en stapte weer op als iets niet meer in zijn belang was. Je mag nooit je omgeving verkwanselen in een opwelling, maar als je eenmaal in de hoek zit waar je niet meer wil zitten… REN! En zorg goed voor jezelf.
  3. Geef niet toe aan angsten. Alles wat je uit je comfortzone brengt zal je een bepaalde mate van angst doen voelen. Ik weet er alles van, maar het is belangrijk hier niet zomaar aan toe te geven. Angst, in welke vorm dan ook, wil jou iets leren en zolang je er niets van wil weten zal het je blijven achtervolgen.

Over de schrijver