Menu Sluiten

3 tips voor als je vast zit in je plannen

vastzitten plannen

Ik moet een schop onder mijn kont hebben. Er mogen dingen gebeuren in mijn leven, maar zo werkt het niet altijd.

Volop plannen, wilde ideeën en genoeg inspiratie, mijn leven staat in de steigers om een nieuwe vorm te krijgen, maar waarom gaat dit niet vanzelf? En waarom werkt keuze A wel en keuze B niet? Waarom twijfel ik nog wel eens aan de richting die ik ben gaan lopen?

Ik ga je 3 tips geven die je helpen als je dit herkent.

1. Wees eerlijk naar jezelf

Ben jij echt klaar voor je plannen? Heb je alle skills en vaardigheden in huis om je plan werkelijk te realiseren? Ben je bereid alles te doen om boven de grijze massa uit te stijgen en een ongelofelijke propositie in te nemen?

Het is oké als je moet bekennen dat je er nog niet bent. Dat je nog niet het netwerk hebt opgebouwd om je product te promoten. Of dat je nog een financiële buffer hebt om de eerste periodes toch je huur te kunnen betalen. Het is zelfs van groot belang dat jij gaat inzien dat je er nog niet bent. Want pas dan ben je bereid om eerlijk naar jezelf te kijken, met een kritische blik. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor werkelijke veranderingen.

Vorig jaar wilde ik al graag een duikreis organiseren. Eigenlijk wilde ik dat al 15 jaar, maar het kwam maar niet van de grond. Zelfs de samenwerking met een goed reisbureau liep op niets uit. Zowaar een teken dat het moment er nog niet was?

2. Durf je plannen bij te stellen

Ben jij eerlijk naar jezelf toe geweest en (h)erken je de dingen die nog moeten gebeuren? Gefeliciteerd! Je hebt de werkelijke eerste stap gezet naar het behalen van je doelen.

Waarschijnlijk zal je dan je plannen moeten bijstellen, en dat is oké! Sterker nog, het is een tweede voorwaarde voor succes. Ken jij 1 ondernemer die zijn of haar business runt volgens het ondernemersplan? Bij wie de begroting voor 2019 op 31 december echt klopt? Stuur de naam maar naar me door.

Je mag niet alleen je plannen bijstellen, je moet het zelfs doen. Heel de natuur overleeft op aanpassingen, alles is in evolutie. Waarom zou jij dat dan niet mogen? Je bent een onderdeel van een groter geheel en star blijven hangen in je eigen gelijk is echt niet handig. Als jij geen vermogen hebt tot adaptatie kan je al je plannen net zo goed weer in de ijskast plaatsen.

Ik wilde al in 2003 reizen organiseren met dolfijnen. Daarom ben ik jaren daarna duikinstructeur geworden en inmiddels begeleid ik een reis voor ondernemers. Zie de lijn der veranderingen en nog altijd sta ik niet stil. Maar ik zie alles in verbeteringen en mogelijkheden en probeer niet vast te houden aan mijn oude overtuigingen.

3. Accepteer jezelf volledig

De laatste en de moeilijkste van de 3 tips om weer in beweging te komen.

Wij mensen zijn ongelofelijk kritisch naar onszelf toe. Moreel halen we heel graag zelf de zweep over onze rug, zonder dat we het beseffen. Daar hebben we dan anderen voor nodig om ons daarop te wijzen.

Maar wanneer we niet accepteren waar we staan, wie we op dit moment zijn, dan maak je moeilijk de beste keuzes. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om van A naar B te bewegen, terwijl je op plek X bent. Zie je de onmogelijkheid ervan in? Je moet dan compleet nieuwe wegen gaan ontdekken terwijl de route allang bekend is.

Deze acceptatie is lastig, maar het beste wat we onszelf kunnen toestaan. Als we naar onszelf kunnen kijken zonder al te veel oordeel heeft dat een positief effect op ons zelfbeeld. hoe werkt dat dan? Omdat we dan nieuwe keuzes kunnen maken die hout snijden, die werkelijk impact hebben op ons leven.

Elke dag gebruik ik wel de techniek Ho’oponopono op de dingen waar ik tegenaan loop. En telkens weer voel ik dan ruimte ontstaan en krijg ik weer inspiratie om door te gaan.

Vastzitten in ideeën en inspiratie is dus oké

Omarm je situatie en lach erom. Dat is de beste samenvatting die ik kan geven aan de hand van bovenstaande tips. Als je deze adviezen gaat toepassen heb je nog geen kant-en-klaar handvest om je leven om te buigen. Maar niemand gaat jou die geven.

Natuurlijk zijn er oplossingen in elke situatie, maar sta ook eens stil bij wat er echt gebeurt. Jij krijgt namelijk een aantal signalen dat je nog eens goed moet kijken naar de weg die aan het lopen bent.

Voor mijn duikactiviteiten heb ik inmiddels een samenwerking opgezet met een kleinschalig reisbureau. Zij helpen me bij de planning, boekingen en zorgen ook een deel voor de promotie. In juli had ik nog niet kunnen bedenken dat een dergelijke samenwerking waardevol kan zijn. Maar in mijn oorspronkelijke plannen kwam een partner nog niet voor. Wat zou er ontstaan zijn indien ik vast zou houden aan mijn originele plan? Of als ik te trots zou zijn om deze hulp te aanvaarden?

Wees eerlijk, stel bij, accepteer en bewonder!

Over de schrijver